România neîmblânzită

Nu e suficient că soarta te aduce, prin cine știe ce conjunctură nefericită, să trăiești în România, că mai ai bonus și câteva experiențe autentice care te ajută să ajungi mai repede la concluzia la care au ajuns oricum cu toții înaintea ta: că la noi se încalcă porunca aia cu iubește-ți aproapele. Mai potrivit ar fi “respectă-ți aproapele”, dar și asta e tot o formă de iubire.

Vecinul care locuiește la apartamentul de lângă noi este un străin misterios din nu-știu-ce țară. Pare grec după accentul pe care îl dă limbii engleze, dar e la fel de posibil să mă înșel. Cert este că nu l-am văzut la ochi până azi-dimineață și nici n-am știut că locuiește acolo dacă nu se întâmpla un eveniment straniu care să-l scoată din bârlog.
Mai exact, un alt vecin extrem de zelos și de harnic s-a apucat să spargă gresia din baie. La 1.20 noaptea. După ce a trezit toți somnoroșii cu loviturile lui de daltă și de ciocan, omul a fost atenționat (aveam să aflu dis-de-dimineață chiar de la misteriosul străin) folosindu-se limbajul internațional de aducere la tăcere: bătaia în țeavă. S-a oprit puțin, moment în care am răsuflat ușurați și ne-am întors pe cealaltă parte, după care s-a apucat să dea mai încet, doar cu dalta, ca să-și termine totuși treaba.
Vecinul de lângă noi și-a însușit instinctiv o  altă apucătură românească și anume pânditul pe vizor. I-a urmărit pe toți cei care ieșeau din case dimineață și a purces la un adevărat interogatoriu pe casa scării. “Cine a bătut? De ce a bătut? Dar i-am bătut și eu în țeavă și tot nu s-a oprit! Dar de ce nu s-a oprit? Cât de des se întâmplă asta?”, plus alte întrebări care nu-i folosesc la nimic pentru că autorul renovărilor a rămas necunoscut.
Cu ochii gogonați și complet nelămurit, ba chiar speriat de această întâmplare stranie, omul nostru tremura ca varga și încerca să-mi explice că așa ceva este de neimaginat. “Indeed!”, dar voi întârzia la grădiniță așa că trebuie să plec fără să elucidăm misterul.
Acum pândesc eu pe vizor să văd ce companie de mutare mobilă își alege și cât de repede pleacă mâncând pământul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *